A doua ediție Com’ON Café@Satu Mare a făcut parte dintr-un șir de consultări în format de dialog structurat (bazat pe metoda World Café) în mai multe orașe românești și s-a desfășurat în cadrul proiectului Com’On România, susținut de programul Erasmus+ prin Agenția Naționala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
La evenimentul al doilea din Satu Mare au participat în jur de 30 tineri și au fost adunate un număr total de 72 de idei legate de ce pot face ei pentru oraș.
Evenimentul Com’ON Café din Satu Mare a fost organizat de Grupul PONT și Asociația SamStudia, cu sprijinul Primăriei Satu-Mare.
Din discuții reiese că tinerii din Satu Mare ar fi extrem de implicați în organizarea unor evenimente culturale, de recreere și de sport, care ar fi destinate tinerilor și nu numai. Cei mai mulți dintre participanți au spus că ar face voluntariat la asemenea evenimente. În ceea ce privește organizarea propriu-zisă, ei au remarcat că nu există locuri suficiente de promovarea evenimentelor offline, adică locuri de lipit afișe.
Tinerii au venit și cu idei concrete de evenimente: Noaptea Albă a Cititului în Parc, pentru promovarea lecturii, activități care să revigoreze malul Someșului, Ziua Cartierului, pentru activarea mai multor zone din orașe, evenimente de dezbatere pentru încurajarea dialogului, etc.
Legat de voluntariat, ei s-ar implica și în promovarea acestuia, de exemplu în școli, la orele de dirigenție, și ar face campanii de recrutare pentru adulți. Tinerii au considerat că un fel de recompensă (card pentru cei mai implicați) ar motiva oamenii în a face voluntariat.
Tinerii sătmăreni nu sunt indiferenți nici față de generația mai în vârstă: ei au menționat că ar participa în acțiuni gândite pentru cei vârstnici.
Dacă în prima consultare, una dintre cele mai colorate idei – la sens propriu – a fost dorința de autobuze colorate, la a doua, ei și-au reafirmat dorința de a aduce culoare în viața orașului, de exemplu, printr-un „community wall” sau locuri dedicate pentru graffiti.
Tinerii țin și de curățenia orașului: ar organiza și s-ar implica în campanii de ecologizare, și consideră că un lucru foarte simplu, dar important pe care îl pot face ei înșiși este păstrarea curățeniei.
Noaptea Albă a Cititului în Parc, promovarea voluntariatului - ideile tinerilor sătmăreni pentru orașul lor
Sursa: /
Data: 19 mai 2018
Mai multe știrivezi toate
- Am ajuns la peste 350 de tineri prin Caravana CIVIT!14 aprilie 2019Caravana CIVIT a ajuns între 1 și 11 aprilie în Botoșani, Buzău, Slobozia, București, Râmnicu Vâlcea, Deva, Sfântu Gheorghe și Baia Mare.
- CIVIT la Baia Mare12 aprilie 2019Am ajuns la ultima stație a caravanei CIVIT la Baia Mare.
- Penultima stație din Caravana CIVIT11 aprilie 2019Cafeneaua CIVIT a avut loc la Sfântu Gheorghe.