Finanțator principal
Știri
Com’ON Café: tinerii din Satu Mare vor autobuze pictate și „primăria tinerilor”

Com’ON Café se desfășoară după metoda World Cafe. Discuțiile se poartă, după o scurtă introducere, în două blocuri de câte 30 de minute, în grupuri de cinci persoane. După primele 30 de minute participanții schimbă locuri, iar o persoană din fiecare grup rămâne pe loc, sintetizează nou-veniților ce s-a discutat până atunci, apoi discuțiile continuă pentru încă 30 de minute. Între timp, voluntarii denumiți harvesteri adună informații din discuții pe care le și afișează. 

În Satu Mare, în prima consultare participanții au discutat despre trei subiecte: „Dacă aș fi primar...”, „În viața de zi cu zi mă preocupă acum cel mai mult...”, „Îmi lipsește în Satu Mare...”


Discuțiile au fost purtate atât despre subiecte mai generale, cum ar fi transformarea centrului în zonă pietonală, realizarea unor piste de bicicletă, restaurarea clădirilor monumente, gestionarea deșeurilor, cât și despre unele specifice: „primăria tinerilor”, adică un departament care să se ocupe de tineri, un desen stradal pe scările de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, sau pictarea tematică a autobuzelor. Câteva sugestii specifice tineretului au mai fost siguranța publică a tinerilor, reduceri pe mijloacele de transport public, lipsa activităților pentru tineri. 

La sfârșit, participanții care doresc, își pot împărtăși ideile cu toți cei prezenți. În Satu Mare, mai mulți tineri au luat cuvântul – iată câteva idei:

„S-a discutat concret despre nevoia de dialog real cu tinerii.”


„În grupul meu s-a discutat despre un centru de orientare pentru tineri, independent de școli care să aibă traineri în diverse domenii: alpinism, muzică, etc. Să fie acolo oameni de la care poți învăța. De exemplu, dacă vrei să înveți să cânți la violoncel, să fie cineva de la Filarmonica.”

”Vorbim despre piste pentru bicicliști, însă și oamenii trebuie încurajați să umble cu bicicleta.”

Evenimentul Com’ON Café din Satu Mare a fost organizat de Grupul PONT și Asociația SamStudia, cu sprijinul Primăriei Satu-Mare.

Evenimentul a fost primul dintr-un șir de consultări în mai multe orașe românești și se desfășoară în cadrul proiectului Com’On România, susținut de programul Erasmus+ prin Agenția Naționala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. 

Com’ON Café: tinerii din Satu Mare vor autobuze pictate și „primăria tinerilor”
Sursa: /
Data: 23 octombrie 2017
Mai multe știrivezi toate
 • Noaptea Albă a Cititului în Parc, promovarea voluntariatului - ideile tinerilor sătmăreni pentru orașul lor
  Noaptea Albă a Cititului în Parc, promovarea voluntariatului - ideile tinerilor sătmăreni pentru orașul lor
  19 mai 2018
  Tinerii țin și de curățenia orașului: ar organiza și s-ar implica în campanii de ecologizare, și consideră că un lucru foarte simplu, dar important pe care îl pot face ei înșiși este păstrarea curățeniei.
 • Apel de participare la Zilele Capitalelor Tineretului, ediția primăvară 2018
  Apel de participare la Zilele Capitalelor Tineretului, ediția primăvară 2018
  9 mai 2018
  Eveniment de închidere al proiectului Com’On România București, 29-30 mai 2018, Centrul Cultural Sportiv Studențesc Tei
 • Ce pot face eu pentru Bacău? O nouă consultare în cadrul RESTART
  Ce pot face eu pentru Bacău? O nouă consultare în cadrul RESTART
  30 aprilie 2018
  Este foarte accentuată dorința tinerilor din Bacău de a face voluntariat în mai multe domenii. Dacă în primele discuții s-au prezentat nemulțumiți de aspectul orașului, mulți dintre ei au și spus că s-ar implica în acțiuni de plantare de copaci, programe de ecologizare, chiar și reabilitarea clădirilor vechi.