Finanțator principal
Știri
Com’ON Café: tinerii din Satu Mare vor autobuze pictate și „primăria tinerilor”

Com’ON Café se desfășoară după metoda World Cafe. Discuțiile se poartă, după o scurtă introducere, în două blocuri de câte 30 de minute, în grupuri de cinci persoane. După primele 30 de minute participanții schimbă locuri, iar o persoană din fiecare grup rămâne pe loc, sintetizează nou-veniților ce s-a discutat până atunci, apoi discuțiile continuă pentru încă 30 de minute. Între timp, voluntarii denumiți harvesteri adună informații din discuții pe care le și afișează. 

În Satu Mare, în prima consultare participanții au discutat despre trei subiecte: „Dacă aș fi primar...”, „În viața de zi cu zi mă preocupă acum cel mai mult...”, „Îmi lipsește în Satu Mare...”


Discuțiile au fost purtate atât despre subiecte mai generale, cum ar fi transformarea centrului în zonă pietonală, realizarea unor piste de bicicletă, restaurarea clădirilor monumente, gestionarea deșeurilor, cât și despre unele specifice: „primăria tinerilor”, adică un departament care să se ocupe de tineri, un desen stradal pe scările de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, sau pictarea tematică a autobuzelor. Câteva sugestii specifice tineretului au mai fost siguranța publică a tinerilor, reduceri pe mijloacele de transport public, lipsa activităților pentru tineri. 

La sfârșit, participanții care doresc, își pot împărtăși ideile cu toți cei prezenți. În Satu Mare, mai mulți tineri au luat cuvântul – iată câteva idei:

„S-a discutat concret despre nevoia de dialog real cu tinerii.”


„În grupul meu s-a discutat despre un centru de orientare pentru tineri, independent de școli care să aibă traineri în diverse domenii: alpinism, muzică, etc. Să fie acolo oameni de la care poți învăța. De exemplu, dacă vrei să înveți să cânți la violoncel, să fie cineva de la Filarmonica.”

”Vorbim despre piste pentru bicicliști, însă și oamenii trebuie încurajați să umble cu bicicleta.”

Evenimentul Com’ON Café din Satu Mare a fost organizat de Grupul PONT și Asociația SamStudia, cu sprijinul Primăriei Satu-Mare.

Evenimentul a fost primul dintr-un șir de consultări în mai multe orașe românești și se desfășoară în cadrul proiectului Com’On România, susținut de programul Erasmus+ prin Agenția Naționala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. 

Com’ON Café: tinerii din Satu Mare vor autobuze pictate și „primăria tinerilor”
Sursa: /
Data: 23 octombrie 2017
Mai multe știrivezi toate
  • Am ajuns la peste 350 de tineri prin Caravana CIVIT!
    Am ajuns la peste 350 de tineri prin Caravana CIVIT!
    14 aprilie 2019
    Caravana CIVIT a ajuns între 1 și 11 aprilie în Botoșani, Buzău, Slobozia, București, Râmnicu Vâlcea, Deva, Sfântu Gheorghe și Baia Mare.
  • CIVIT la Baia Mare
    CIVIT la Baia Mare
    12 aprilie 2019
    Am ajuns la ultima stație a caravanei CIVIT la Baia Mare.
  • Penultima stație din Caravana CIVIT
    Penultima stație din Caravana CIVIT
    11 aprilie 2019
    Cafeneaua CIVIT a avut loc la Sfântu Gheorghe.