Finanțator principal
Știri
Ce pot face eu pentru Bacău? O nouă consultare în cadrul RESTART

Com’ON Café@Bacău a făcut parte dintr-un șir de consultări în format de dialog structurat (bazat pe metoda World Café) în mai multe orașe românești și s-a desfășurat în cadrul proiectului Com’On România, susținut de programul Erasmus+ prin Agenția Naționala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

La evenimentul al doilea din Bacău au participat 102 de tineri și au fost adunate un număr total de 363 de idei legate de lipsurile și nevoile din oraș, respectiv de propuneri de soluții și inițiative.

Evenimentul Com’ON Café din Bacău a fost organizat de echipa Bacău Capitala Tineretului în România și Grupul Pont din Cluj-Napoca, în cadrul RESTART.

Deoarece la a doua întâlnire din Bacău, s-a discutat la aceeași ocazie atât problemele din oraș, cât și posibile soluții, iese foarte mult în evidență că tinerii sunt dispuși să se implice în rezolvarea multor probleme pe care le-au identificat. Este foarte accentuată dorința lor de a face voluntariat în mai multe domenii. Dacă în primele discuții s-au prezentat nemulțumiți de aspectul orașului, mulți dintre ei au și spus că s-ar implica în acțiuni de plantare de copaci, programe de ecologizare, chiar și reabilitarea clădirilor vechi. Tinerii ar deveni voluntari în rezolvarea problemelor sociale, s-ar implica în programe pentru oamenii străzii, copii dezavantajați.

Dacă participanților la Com'On Cafe le lipsesc festivalurile și alte activități pentru tineri, totodată sunt și dispuși să se implice în organizarea sau desfășurarea lor ca voluntari. Actele caritabile au fost și ele discutate, tinerii considerând că un lucru foarte simplu pe care îl pot face pentru orașul lor este de a dona diferite lucruri sau de a se implica în campanii de strângere de fonduri.

Unele dintre lipsurile tinerilor sunt totodate și cauze pe care le consideră că ar mobiliza mulți oameni din oraș. Acestea ar fi un centru de tineret, dorința unui oraș curat, ecologizarea orașului, evenimente culturale, festivaluri, evenimente sportive.

Mulți și-au afirmat dorința pentru piste de biciclete în oraș, un deficit care, de altfel, a fost o temă foarte discutată în toate orașele unde s-a realizat consultarea cu tinerii. Îmbunătățirea transportului public, dezvoltarea turismului sau mai multe spații verzi au fost iarăsi subiecte care au apărut atât la Bacău, cât și în alte orașe.

O problemă specifică menționată în mai multe grupe de discuții a fost luarea apei care s-a întâmplat de mai multe ori în oraș. Iar reabilitarea insulei de agrement este o dorință comună a tinerilor.

Ce pot face eu pentru Bacău? O nouă consultare în cadrul RESTART
Sursa: /
Data: 30 aprilie 2018
Mai multe știrivezi toate
 • Noaptea Albă a Cititului în Parc, promovarea voluntariatului - ideile tinerilor sătmăreni pentru orașul lor
  Noaptea Albă a Cititului în Parc, promovarea voluntariatului - ideile tinerilor sătmăreni pentru orașul lor
  19 mai 2018
  Tinerii țin și de curățenia orașului: ar organiza și s-ar implica în campanii de ecologizare, și consideră că un lucru foarte simplu, dar important pe care îl pot face ei înșiși este păstrarea curățeniei.
 • Apel de participare la Zilele Capitalelor Tineretului, ediția primăvară 2018
  Apel de participare la Zilele Capitalelor Tineretului, ediția primăvară 2018
  9 mai 2018
  Eveniment de închidere al proiectului Com’On România București, 29-30 mai 2018, Centrul Cultural Sportiv Studențesc Tei
 • Tinerii suceveni sunt foarte deschiși la voluntariat
  Tinerii suceveni sunt foarte deschiși la voluntariat
  20 aprilie 2018
  Unul dintre cele mai importante concluzii ale dialogului structurat Com’On Café la Suceava este că tinerii sunt foarte dispuși să se implice în activități de voluntariat, și considerăm că această atitudine proactivă trebuie încurajat și la nivel instituțional.