CE SUNT ZILELE CAPITALELOR TINERETULUI?
Acest eveniment se derulează în urma unei asocieri între programele Capitala Tineretului din România și Com’On România, programe de dezvoltare a ecosistemelor urbane de tineret. Ne întâlnim într-un workshop de două zile la București în perioada 29-30 mai 2018 în care vom afla experiențele practice ale orașelor precum Cluj-Napoca, Timișoara, Bacău sau Baia Mare în planificarea și implementarea unor programe ample urbane de tineret.
Zilele Capitalelor Tineretului sunt pentru tineri din orașe ce doresc:
· să implementeze programe urbane de tineret,
· să demareze mecanisme de bugetare participativă de tineret,
· să candideze pentru titlul ‘Capitala Tineretului din România.
PE CINE CĂUTĂM?
Căutăm tineri cu vârsta cuprinsă între 18-30 de ani implicați în mișcări și organizații de tineret din orașele românești ce doresc creșterea capacității lor de a implementare a unor proiecte și programe cadru de tineret în orașele românești. Ne adresăm atât tinerilor
Te căutăm în contextul a două programe cadru din România care și-au propus dezvoltare orașelor românești prin tineri și care s-au născut ca și moștenire a programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului, cel mai amplu program tematic de tineret urban din România.
CINE ORGANIZEAZĂ ZILELE CAPITALELOR TINERETULUI?
Evenimentul este organizat de Grupul PONT, inițiatorul proiectului Com’On România, în parteneriat cu Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj și Banca Comercială Română, entități ce formează împreună Guvernanța Programului Capitala Tineretului din România.
UNDE ȘI CÂND SE DERULEAZĂ ZILELE CAPITELOR TINERETULUI?
Acest eveniment are loc în București la Complexul Cultural Sportiv Studențesc Tei în perioada 29-30 mai 2018. Programul evenimentului poate fi consultat aici.
CE ÎȚI OFERIM?
Îți oferim tot. Pe lângă faptul că ai șansa să întâlnești tineri și factori de decizie care au pus efectiv în practică atât programul Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului cât și programe sub egida Capitalei Tineretului din România, îți asigurăm și transportul, cazarea și masa pentru toți cei selectați pentru acest atelier (cu cazarea începând din 28 și până în 31 mai).
CÂȚI PARTICIPANȚI SELECTĂM PENTRU WORKSHOP?
Selectăm 35 de persoane de la nivel național și 15 participanți din București pentru această activitate.
CE SĂ FACI CA SĂ FII PREZENT LA WORKSHOP ȘI CONFERINȚĂ? UNDE DE ÎNSCRII ÎN VEDEREA SELECȚIEI PENTRU ACEST WORKSHOP?
Accesează acest link pentru a te înscrie și a-ți explica motivație de participare la acest eveniment.
Formularul cuprinde următoarele secțiuni:
· Prenumele tău
· Numele tău
· Data nașterii
· Vârsta ta
· Adresa ta de e-mail
· Numărul tău de telefon
· Orașul în care stai majoritatea anului
· Lucrezi într-o organizație? DA/NU
· Dacă da, care?
· Cum vezi rolul tinerilor în viața și dezvoltarea orașului tău? (1000 semne)
· De ce dorești să participi la Zilele Capitalelor Tineretului? (1000 semne)
· Dorești să vii în echipă la Zilele Capitalelor Tineretului? (DA/NU)
· Dacă da, cine s-a mai înscris la eveniment? (menționează numele colegilor tăi)
În procesul de selecție vom avantaja înscrierile unor grupuri de 2-3 persoane dintr-un oraș!
Termenul de înscriere a intenției de participare la Zilele Capitalelor Tineretului este de 23 mai 2018, ora 23.59. Vom anunța participanții selectați despre decizia cu privire la selecția participanților până în data de 24 mai 2018, ora 17.
CE ESTE CAPITALA TINERETULUI DIN ROMÂNIA
Titlul ‘Capitala Tineretului din România’ urmărește principii similare cu cele ale titlului ‘Capitala Europeană a Tineretului’, titlu gestionat de Forumul European al Tineretului, al cărui membru este și Consiliul Tineretului din România.
Titlul ‘Capitala Tineretului din România’, dorește să ofere o oportunitate unică orașelor din țară de a-și transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete cu participarea activă a tinerilor.
Fiecare oraș, care primește acest titlu are oportunitatea de a dezvolta însuși un program cadru amplu care vizează dezvoltarea urbană prin participarea tinerilor, capitalele realizând proiecte din ce în mai profesionale, abordând noi teme de interes pentru tineri și încurajând dezvoltarea de idei noi și inovatoare referitoare la participarea activă a tinerilor în viața comunității. Încercând să stabilească noi modele de dialog structurat și de responsabilizare, mobilizare a cetățenilor, aceste programe anuale aduc o contribuție semnificativă la procesul de armonizare a diversității urbane, conservând identitatea diversă a comunităților dar și promovând toleranța bazată pe comunicare și acțiune comunitară.
Timișoara și-a asumat ediția pilot al acestui titlu în timp ce Bacău și Baia Mare au fost selectate să poarte acest titlu în urma unei competiții deschise la nivel național.
Poți afla mai multe despre program pe www.capitalatineretului.ro.
CE ESTE COM’ON ROMÂNIA?
SCOPUL proiectului este derularea unui proces de consultare participativă în orașele românești prin care se identifică nevoile și dorințele tinerilor în ceea ce privește participarea civică prin inițierea unor acțiuni locale prin grupuri informale și luarea unor decizii prin mecanisme de democrație participativă. Com’On România a reprezentat atât o serie de consultări de tip World Café unde tinerii s-au întâlnit și au discutat despre nevoile lor față de orașele românești dar și despre ce pot ei face pentru orașele lor. De asemenea, am consultat peste 3.000 de tineri online pe platforma orastanar.ro despre cum simt ei ca este orașul lor în realitate.
Com’On România s-a născut în urma proiectului Com’On Cluj-Napoca 2015, primul proces de bugetare participativă de tineret din România și urmărește lansarea unor inițiative similare în tot mai multe orașe românești.